Sandacz na porach duszonych w białym winie

san03Filet z sandacza, w wersji dość wykwintnej, podany na duszonych w winie i śmietance porach.

Danie banalne, potrzebujemy maksymalnie godziny wolnego czasu. Porcja dla dwóch osób, dobry pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Tak przygotowany sandacz jest delikatny i soczysty, a jednocześnie zdrowy i niskokaloryczny.

 

 

Składniki:

  • 2 filety z sandacza
  • kilka gałązek tymianku, lub koperku
  • jedna pokrojona w plastry cytryna
  • 2-3 pory (tylko białe i jasnozielone części
  • ok. 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, czerwony pieprz i kapary

Przygotowanie:

Umyte filety solimy od strony mięsa, kładziemy pokrojoną w plastry cytrynę oraz gałązki ziół, kładziemy jeden filet na drugi, skórą do zewnątrz (składamy rybkę w całość). Zostawiamy na ok. 15 minut, do pół godziny.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Pory kroimy na półplastry i smażymy na oliwie, jak się zeszklą, zalewamy winem i dusimy dopóki wino się nie zredukuje. Potem dolewamy śmietankę i dalej redukujemy (ok. 5 minut).

Złożone mięsem do środka filety owijamy folią i wsadzamy do piekarnika na ok. 40 minut. Oba filety zawijamy razem!

Na talerz wykładamy pory oraz sandacza. Rybę posypujemy czerwonym pieprzem i kaparami. Można podać ze świeżym pieczywem oraz z białym winem.

san01san02

Dodaj komentarz